Turkcell - Captchas Attention


Türkiye'nin lider iletişim şirketi Turkcell, “paylaşma” kavramına sahip olmak istedi. Bu yüzden 'Daha fazla hayat' sloganı yerine 'Hayat paylaşınca güzel' sloganını kullanmaya başladı ve bu insanlar tarafından konuşulmaya başlandı. Turkcell bu sloganını alışılmadık bir ortamda kullanarak sürpriz yarattı.


'Captcha' bir doğrulama sistemi. Web sitelerine yapılan girişin, insan olup olmadığının belirlenmesi için kullanılan bir sistem. Bir web sitesinde bir şey için kayıt yaparken bunların istenen kutucuğa yazılması istenir.  Genellikle rastgele harfler veya sayılardır. Herhangi biri de olabilir. Turkcell bunun için yeni sloganını Türkiye'deki iki büyük paylaşım sitesi üzerinde kullandı: blogcu.com ve fizy.com. Kullanıcılar kayıt sırasında sayfa yenilendiğinde her zaman, sürecin bir parçası olarak sloganı tamamlıyor.


Reklamveren: Turkcell
Marka: Turkcell
Ajans: Mindshare
Ülke: Türkiye

Comedy Central - Interactive Comedy

Comedy Central kanalının "Mutlu Sonlar(Happy Endings)" şovunun tanıtımı için yapılmış interaktif bir çalışma. 


Uygulamanın çalışma düzeni ise şöyle: Bir durağı düzenleyerek ekranlar yerleştiren ekip, durakta bekleyen insanlarla ilgili senaryolar yazıyor.  İnsanlar isterlerse Facebook'tan canlı olarak hem seyredebilmekte hem de hikayeyi geliştirerek interaktif olarak katılabilmekteler.


Reklamveren: Viacom, Inc.
Marka: Comedy Central
Ürün: Comedy Central
Ajans: Grey Worldwide
Ülke: Almanya

Tabelacı mı olacaksın?

-Hangi bölümde okuyorsun yavrum?
     -Reklamcılık Bölümü'nde amca.
     -Üniversite sınavına tekrar girecek misin? Neden öğretmenliği yazmadın?
     -Yok amca geçti o. Ben seviyorum bu bölümü. Reklamcı olurum artık.
     -Gir sen gir, bir daha gir. Öğretmeliği yazarsın.
     -...

      Halk arasında "reklamcı"ya nasıl bir anlam yüklenmiştir? O sevilen midir, korkulan mıdır, yoksa nefret edilen midir? Hedef kitlesi ve işvereni olan reklamverenler için reklamcı nedir?

Sözlüklerden derlenmiş birkaç "reklamcı" tanımı:
-Bağlantı kurabilen, bu bağlantılarla bağlantı kurdurabilen, bunları yaparken de hayatla bağlantısını koparmayan insan.
-Sokaktan çevirin insanları herkesin bir reklam fikri vardır. Reklamcı ise farklı fikirleri olan, bu fikirleri markayla birleştiren, markaya değer katan ve satışları artıran insandır.
-Tüm faaliyetlerini gözlemlediğinizde bu adam deli dediğiniz insandır.
-Bazen de; karşılıksız çekleri ve büyük hayalleri olan kişidir reklamcı.
-Reklamcılar iletişim uzmanlarıdır. Onlar da kendi aralarında reklam yazarı, strateji planlamacı, grafik tasarımcı, müşteri temsilcisi, sanat yönetmeni gibi çeşitli uzmanlıklara ayrılırlar.
Gerçekten işine hakim, kültürlü, bilgili, marka yönetimi konusunda yetkin, yaratıcı, alçakgönüllü, iyi niyetli, adam gibi adam olanı az bulunur, çok değerlidirler.
-İmge oyuncusudur.
-Risk almayı mantıklı kılabilendir.
-Vahşi ormandaki meyvelerle değil, ormandaki gömülü hazineyle ilgilenenlerdir.
-Ajansta düşünen, saat 18.30’a gelse de evime gitsem diyen, 18.30'da arabasında düşünmeye devam eden, evine geldiğinde yemek söyleyen, yemeği beklerken düşünen, yemek geldiğinde yerken düşünen, yoruldum ah bir uyusam diyen, yatağında düşünen ve sonunda rüyasında aradığını gören kişidir.
-Hayatın kıyısında köşesinde değil de, tam ortasında yaşayan, yaşam birimidir.
-Bireyleri birey olarak değil, bir grubun mensubu olarak gören, parayla aldatılmış canlıdır.
-Kapitalist düzenin rahibidir.
-Hiçbir zaman gerçekten olamayandır.
-Şu üç maddeyi söyleyendir:
1.Türkiye’de reklamveren çok ucuzcu.
2.Daha yolun başındayız. Yapmamız gereken çok şey var.
3.X marka bile bunu yaparsa, yuh artık!
...
Bir reklamcı ne yapar, nasıl yapar?
Reklam; insanları gönüllü olarak belirli bir davranışta bulunmaya ikna etmek, belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne, bir hizmete, düşünce ya da kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumları değiştirmelerinin veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan iletişim araçlarından, yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen veya başka biçimlerde çoğaltılıp dağıtılan ve ücret karşılığında oluşturulduğu belli olan duyurudur.
Reklamcı ise; reklamın üretilmesinden sunulmasına kadar olan tüm süreç boyunca farklı pozisyonlarda görev alan (fotoğrafçılık, resim, analiz, tanıtım, metin yazarlığı, strateji, medya planlama, grafik tasarım, pazar araştırması, reklam filmi yapımı ve yönetimi, kamuoyu araştırmaları) ürünü, hizmeti ya da düşünceyi,  kurum,  kuruluş ya da kişilerin amaçları doğrultusunda tanıtmaya çalışan kişilerdir.

Big İdea


Folliderm / Asansör Uygulaması

Folliderm için yapılmış bir asansör uygulaması. Yaratıcı mecra kullanımı reklamı etkili kılmış. Asansöre binmeden önce saçlarına bakan tedirgin bir adam görüyoruz. Kapı tamamen açıldığında adamın kel haliyle karşılaşıyoruz. Bu gibi reklamlarda yaratıcılığın yanında dikkat edilmesi gereken bir konu da "korku" öğesi. "Scared of losing your hair?" Korku çekiciliğinin birisini ikna etmede ne kadar güçlü olduğunu zaten propagandalardan biliyoruz. Korkular genellikle bilinçaltımızda kalır. Daha sonra bizi harekete geçiren bir etken olarak karşımıza çıkar. Reklamda bu çekicilik öğesi başarıyla kullanılmış. Süper!


Reklamveren: Folliderm
Reklam Ajansı: Sorento Healthcare Communications, Mumbai, Hindistan
Yaratıcı Yönetmen: Rajesh Rai
Yaratıcı Grup Başkanı – Art: Dinesh Ghosalkar
Yaratıcı Grup Başkanı – Copy: Sarvesh Raikar
Görseller: Sabin Antony, Amruta Karandikar