Campaign Media Awards 2012

Campaign Media Awards organizasyonu bu yıl da gerçekleştirildi ve ilham verici ve yaratıcı medya fikirlerinin ödüllendirildiği Campaign Media Awards ödül töreninde bu yıl MediaCom en çok ödül alan ajans oldu. Bu senenin Campaign ödülünü ise

İnternet Sosyal Tarihi

Sosyal medya internette nasıl bir gelişim gösterdi, ne oldu ne bitti kısa bir özet: http://netdna.copyblogger.com/images/history_of_social_media.jpg


Görselin daha büyük boyutu için linke tıklayınız.

LG'den: Yıkama Tüneli

Bu uygulama sonucunda,  Güney Afrika liglerinden Rugby maçlarında sadece taraftarlardan ziyade uluslararası çok geniş bir kitleye de ulaştı. LG çamaşır makinesi satışlarında %300 gibi önemli ölçüde büyük bir artış görüldü.



Devre arasında oyuncular içeriye kirli olarak girdiler ve çıkarken üzerlerini değiştirip temiz elbiseler ile sahaya döndüler. Bu kadar çok elbisenin(11 kg'a kadar yıkama kapasitesi) kısa bir sürede temizleyebildiği mesajını verdi.

Uygulama her ne kadar yaratıcı ve etkili olsa da ulaşılan hedef kitle konusunda biraz daha kafa yorulması gerekiyor. Futbol=Erkek olduğunu herkes biliyor. Futbol öyle bir spor çeşidi ki renklerinden taraftarına kadar her şey erkek kokuyor. Böyle bir ilgi alanı için bu reklamın, mesajını potansiyel müşteriye ne kadar ulaştırabileceği tartışılır.

Sosyal Medya Yelpazesi

Sosyal medya kullanımında içerik ekleyen her birey eşit olduğundan demokrasi fikrinin insanların kafasına yerleşebilmesi için uygun ortam sağlanmaktadır.

Sosyal medyadan sonra insan hayatında birçok şey değişmeye başladı. Sosyal medyada varolan içerik kullanıcı tarafından oluşturulduğundan yaratıcılık önem kazanmaya başladı ve katılım çağı doğdu. Medya'nın içeriğini üreten ve medyayı izleyen arasındaki katı ayrım ortadan kalktı. Bu oluşuma bağlı olarak değişim hızı attı. İnsanlar için inovatif olmak ve yeniliklerde başı çekmek önem kazandı. Gerçekler değil fikirler önem kazandı, objektif olmak değil içten olmak önemli hale geldi.

Deklarasyona diğer mecralardan gelen tepkiler farklı şekilde!

20 ulusal gazetenin yayınladığı deklarasyona televizyon kanalları, radyolar ve internet siteleri farklı tepki verdi.

Deklarasyonun yayınlanmasından sonra bazı kanallar( STV, Kanal A, ATV, Kanal D, CNN Türk, NTV, HaberTürk, SKY ve TVNet) sabah bültenlerinde gazetelerin manşetlerini izleyicisine aktarmadı. Sesli Gazete programıyla köşe yazarlarının yorumlarını dinleyicileriyle buluşturan Burç FM de bu programını yayından kaldırarak deklarasyona uydu. Ancak TRT, Beyaz TV, Flash, Fox TV, Kanal 7, Star, TV8, Bugün ve Ülke TV gazete manşetlerini izleyicisiyle paylaşmayı sürdürdü.

Reyting Ölçümleri Başladı



19 Aralık 2011’de durdurulan reyting ölçümleri 17 Eylül 2012 itibarıyla yeniden başladı. TİAK A.Ş. Yönetim Kurulu, dün yaptığı toplantıda geçen hafta kabul edilen “Reytingte Şike” iddianamesini değerlendirdi ve reyting ihalesini kazanan TNS’in yaptığı ölçümlerinin bugün itibarıyla açıklanmasına karar verdi. TNS’nin 23 TV kanalına vereceği ilk karne, eminim birçok tartışmayı da beraberinde getirecektir. Çünkü sadece reyting şirketi değil, sistem baştan sona değişti.

Reyting Ölçümleri


19 Aralık’tan bu yana reklam ve TV sektörünün ciddiye aldığı reyting ölçümü yapılmıyor.

19 Aralık 2011’e kadar Türkiye’deki reyting ölçümleri 2006’daki SES gruplarına göre yapılıyordu. 2006’daki SES araştırmasına göre, eğitim ve gelir durumları nedeniyle sektörün büyük önem verdiği ABC1 yüzde 38’di ama bu oran AGB’nin datalarında yüzde  47 görünüyordu. 3 Mayıs 2012 tarihinde açıklanan 2012 SES’ine göre ABC1 oranı yüzde 35 olarak görünmekte.
Reyting krizinden sonra TNS ile devam edilmesi planlanan reyting ölçümlerine Eylül 2012 döneminde 2 bin 700’e yakın peoplemeter ile başlanması planlanıyor. Bu sayı zamanla 3 bin 250 peoplemeter’a ulaşacak. TNS, reyting ölçümlerinde hedef kitle için 2012 SES’i baz alacak.
Mutabakat Usulü
Reyting krizinden sonra medya sektörü ve reklamverenler ne kadar afallayıp, sallansalar da duruma hızlı adapte oldular ve bu tarihten beri mutabakat usulü anlaşmaya vardılar. Her ne kadar anlaşmaya varılsa da bu geçici durumdan, reklamverenler başta olmak üzere herkes rahatsız. Gerek satınalmaların gerçek reyting değeri üzerinden yapılması, gerek kurumlar arasındaki şeffaflığın belirgin olması nedeniyle tüm sektör ölçüm sistemini beklemekte.

Yapay Alışveriş Köyleri: AVM'ler


Eskiden her bir ürün için farklı noktalara yönelirken günümüzde birkaç farklı kategorideki ürünü tek bir binanın içinde kolaylıkla bulabiliyoruz. Şüphesiz bu alanlar reklamcılar için kalabalığın yakalanması konusunda güzel bir reklam alanı oluşturmaktadır. Öyle ki günümüzde bu alanlar çok sıkça kullanılmaktadır.

Türkiye’nin En Değerli Markaları 2012

Brand Finance, “Türkiye’nin En Değerli Markaları 2012” sonuçlarını bugün yapılan basın toplantısıyla kamuoyuna ve marka sahiplerine duyurdu.

Brand Finance’in bugün açıkladığı yeni araştırma sonuçlarına göre, son 5 yılda ilk 100 Türk markasının toplam değeri beş yıllık ortalamada 28 milyar dolar çıktı.

150’yi aşkın firma üzerinde yapılan araştırmada veriler ilk 100’e giren firma üzerinden değerlendirildi. Araştırma sonuçları, 2012 yılında Türkiye’nin en değerli markasını Türk Telekom olarak belirledi. Böylece Türk Telekom, dördüncü kez Türkiye’nin en değerli markası seçildi. Bu yıl büyük bir başarıyla ikinci sıraya yerleşen marka ise Türk Hava Yolları (THY) oldu. Üçüncü sırada Akbank yer aldı. İlk üçü takip eden markaların ise sırasıyla; Türkiye İş Bankası, Turkcell, Anadolu Efes, Garanti, Arçelik, Yapı Kredi Bankası ve OMV Petrol Ofisi olduğu belirtildi.

What are all the things are loyal to our brands?


“What are all the things that we should do so that our target customers prefer and are 
loyal to our brand?”    -Brad VanAuken

When I try to think like the consumer I build a customer journey map, often I'll find the pain-points that will point me in the direction to help place the brand above the competitors.
Obviously there are many other insights but being able to make the consumers life better is a major puzzle to solve.
Why is it that marketers are so willing to spend hundreds of thousands on an above the line campaign that has a short life cycle where as they baulk at the cost of brand strategy?

usual objectives


The usual objectives are wrong.

"Awareness doesn’t really matter in a world of overchoice.

Attributes and attitudes, adjusted for brand size, don’t change.

Image doesn’t shift until after behavior."   -Andrew Ehrenberg

Customers is...


“Often our biggest mistake as managers is believing that, in general, customers care a lot about your brand. They do not.”
                                                            -Patrick Barwise

Coca Cola Reklamları


















Avrasya Maratonu'na Kaydınızı Yaptırdınız Mı?

Geçtiğimiz yıl 33.’sünü gerçekleştirilen ve 5 kıtanın farklı insanlarını bir araya toplayan “Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu” 85 ülkeden 8,521 kişinin rekor katılımıyla tamamlanmıştı. 11 Kasım 2012, Pazar günü 34.’kez koşulacak Avrasya Maratonu için bu yıl hem ülke bazında hem de katılımcı bazında yine rekor bir katılım beklenilmektedir.

Dram!